eGyse/eRecept bemutató

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a NodeConto+ program “eGYSE kiadási tevékenységben” akkreditált lett. (Megtalálható az EESZT által akkreditált szoftverek listájában).

Mivel az éles rendszer 2021. november elsején elindul és előzetes kipróbálásra nincs lehetőség, szeretnénk egy rövid képes bemutatóval tájékoztatni a program használatáról. Törekedtünk arra, hogy a megszokott módon működjön minden.

Kezdjük is el az eRecept lekérdezést a Felvitel gomb megnyomása után:

A lekérdezés megtörténhet TAJ (betegazonosító) vagy vény vonalkód alapján is (felírási igazoláson megtalálható).

TAJ szám esetén adjuk meg a TAJ számot (vagy az EUCARD azonosítót).

Ezután bejelentkezünk az EESZT-be mobilToken vagy eSzemélyi segítségével.

Ha  új hír érkezett az EESZT -től (pl: a működéssel kapcsolatban) akkor az megjelenhet.
(az “EESZT hírek” gombbal bármikor megnézhetjük a híreket )

A TAJ lekérdezés esetén egy táblázatban jelennek meg a kiszolgálható vények (felül) és a felírt termékek (alul). Válasszuk ki a megfelelő vényt a listából. OK vagy dupla kattintással bejön a szokásos bizonylat fej ablak. Ellenőrzés után az ablakot OK -zva, az eRecept alapján kitöltött vény ablak jelenik meg. A kék eRecept felirat felett tartva az egeret az eRecept kapcsolatos állapot információk jelennek meg, rákattintva pedig eRecept műveletek végezhetők. A program úgy van elkészítve, hogy ezekkel a felhasználóknak általában nincs teendője, minden automatikusan történik a háttérben. Egy esetben viszont használni kell : ha a vény kiváltását más végzi, mert ilyenkor igazolnia kell magát és rögzíteni kell a kiváltó személy nevét és okmányának azonosítóját.

A program a vény ablak bezárásakor automatikusan elküldi a „Kiadás jelzését”, így más már nem látja nyitottnak, kiszolgálhatónak. A bizonylat lezárásakor pedig a kiadás részletes adatait is elküldi az EESZT felé. Ha valamiért vissza akarjuk vonni a kiadást, akkor az eRecept kék feliratra kattintva bejön egy menü, ahol a „Kiadás jelzése” törölhető, így ismét szabad lesz a vény. Ha esetleg a vény adatokban módosítás történt a részletes adatok elküldése után (biz. lezárás után), akkor lehetőség van a „Kiadás adatainak módosítására”. A retaksa a kiadás utólagos ellenőrzésénél használható, utólagos retaksa megjegyzés fűzhető a kiadáshoz.

A fehér alapon kék „ ? ” -re kattintva az orvos vényhez adott információt tekinthetjük meg.

A bizonylat ablakból kilépve a program felkínálja a kiadási igazolás nyomtatását, amit az ügyfélnek alá kell írnia, nekünk pedig több évre meg kell őrizni. 
(a kiadási igazolás utólagos retaksáláshoz is hasznos lehet a papír vényt helyettesítve)

 

Végül a programból kilépéskor ha valami probléma miatt korábban az EESZT kommunikáció megszakadt, a program megpróbálja ismét elküldeni a kiadás adatait. Nagyon erősen ajánlott az ismételt elküldés, nehogy az általunk kiadott eRecept-et esetleg más is kiszolgálja.